Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по

...
Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Една нова болница може да постави крак във вратата

Д-р Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн и специалист по сигурност на имунизациите съобщи, че планът за нова детска болница още веднъж е раздвижил духовете, предава Sofia24.bg .

Ето какво написа още той във Фейсбук:

Причината беше появяването на частен план на " Търговска лига " (която е притежател на веригата " Сърце и мозък " ), който, под надслова за детска болница в действителност се опитваше да сложи " крайник " във вратата и да успее да реализира плана си за нова софийска болница под плаката " нова болница И с детско поделение ". Какви са проблемите?

Нуждата от интегрирана детска болница е явна, главно заради разпокъсаните по места клиники и невъзможността да се обгрижи едно дете на едно място. Самата нова постройка без нужния личен състав, колкото и да ни се желае, няма да реши проблемите с вълшебна пръчица, само че най-малко безумната логистика и превоз на заболели деца ще се приключи.

" Търговска лига " (един от монополистите в търговията с медикаменти от началото на прехода) сътвори в цяла България веригата " Сърце и мозък ", които, като частна конструкция обезпечават най-малко видимо добра услуга. В България има доста отлични частни лечебни заведения. Един от много неприятните въпроси, обаче, е лимитираният финансов запас по каса. Всяка нова болница е задължена да се вмести в общия запас на районната здравна каса, т.е. приема, че ще се конкурира с другите лечебни заведения в района за същото " парче пица ".

И тук практиката на някои лечебни заведения е ненадейно да стартират някоя доста добре платена " високотехнологична активност ", която не участва в района, не е била в началото декларирана и Касата би трябвало да обезпечи за нея спомагателен запас. Такава, да вземем за пример, е роботизираната хирургия - отличен способ с тъкмо избрани индикации, само че употребена на някои места като машина за пари (на местата с опит другояче доста полезна) отвън строгите рекомендации на международната процедура.

Т.е. една нова болница може да " сложи крайник " във вратата и по-късно да стартира да се намества и да си прави, жестоко казано, каквото си желае, разширявайки активността си там, където има пари. Нищо неприятно в бизнеса, само че не и когато имаш стеснен запас по здравна каса. Не и в София, която е пренаситена от лечебни заведения.

До момента имаше мораториум за разкриване на нови лечебни заведения и използването на акцията за детска болница за нова " освен детска " такава е трик. Няма никакъв проблем и даже е похвално, в случай че частни вложители се заемат с този план. Но те би трябвало да вложат цялата си мощ, сила, опит и сърце точно в детската болница, а не да експлоатират заглавието " сякаш детска болница " за напълно други цели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР